
Förr i tiden gjorde man ofta en nying eller stockeld vid övernattning i skogen.Den kunde brinna
hela natten o brann snålt.Man tar 2 torrstockar o planar till dom med yxan.Ruggar upp ytan.
Sedan tar man 2 björkpinnar att ha till mellanlägg.Med dessa justerar man draget mellan stockarna.Man lägger upp stockarna mot varann.

Man behöver stötta den översta stocken med 1 eller 2 björkslanor.I mitt fall spikade jag fast dom.
Olika varianter finns.Sedan fyller man mellan stockarna med tändmaterial,näver torra späntor.

Sedan tänder man på och hoppas att man gjort rätt.

Till kolbullarna fodras det en panna att grädda dessa i.Jag tog pannan från Triangiaköket.
En lång björkslana täljdes till.Den passades in i handtaget och virades runt med ståltråd.

Den blev bra och lätt.

Man gör en pankaksmet av vetemjöl,salt,vatten.Jag gjorde en ligtvariant utan fläsk.
Sedan häller man på fett i pannan och slår i smeten.Gräddas över elden och vändes.

Lingonsylt är gott till.Skogsarbetarna åt denna rätt varje dag förr.
Hej! Intressant blogg. Jag gör en bok om min morfars bror som jobbade i finnskogarna i början av 1900-talet. Skulle gärna vilja använda mig av din bild på "Nyingen" som illustration. Kan inte betala för det men naturligtvis anger jag dig som upphovsman i så fall. Är det OK? Svara gärna till lasse.lammhult@yahoo.se
SvaraRadera